Proef afgifte druppelslangen

Het gebruik van driptapes neemt flink toe in Europa en wereldwijd. Met minder energie en minder water gewassen irrigeren is een noodzaak geworden. De meest gebruikte afgifte wereldwijd is 1 liter. In Nederland echter zijn we met ons zeeklimaat gewend strak op de gewasontwikkeling te zitten en onze vochtmarges in de grond kleiner dan in een landklimaatsituatie. Met deze uitgangssituatie is in Nederland op gemiddelde gronden 0.3 liter de norm geworden, in traditioneler projecten 0.6 liter en op grof zand 1 liter.

Wat heeft de proef gemeten?
Doel van de proef was de afgifte meten en hier een betrouwbare conclusie aan verbinden.
Er zijn twee type flow labyrinten:

  • Een doorlopende strip die goed met vuil en ijzer om kan gaan.
  • Een klein los labyrintelementje die in de slang is geplaatst. Deze zijn heel klein waardoor er minder filteroppervlak is. Een diepere filtratie wordt geadviseerd.

Met de proef zijn twee merken slangen, HortiGreen en Netafim, op één verdeelleiding aangesloten. Deze zijn door elkaar aangelegen voor de betrouwbaarheid van de test.Voor de proef zijn kunststof maatbekers gebruikt, bijna bovenaan tegenover elkaar gaten 15.5mm gemaakt. Onder de dripslang 16mm een gat gemaakt in de ondergrond, dripslang door geknipt, door de maatbeker de slang gevoerd, en weer gekoppeld op de door geknipte plaats.  De onderlinge afstand van de maatbekers op de diverse dripslangen was 40 meter.  De druppelirrigatie hebben we zoals gebruikelijk op dit perceel 1.5 uur laten lopen. Vervolgens alle maatbekers stuk voor stuk gewogen en de dripslang hersteld.

De resultaten:

  • Nagenoeg geen verschil over de lengte in afgifte, blijft onder de 4% .
  • Tussen de merken zien we ook geen groot verschil. Wel dat de kleine elementjes iet gevoeliger zijn voor het type ijzer wat in het gebruikte lokale water aanwezig is.
  • Deze proef heeft bij ons het vertrouwen gegeven dat de 0.3 liter afgifte absoluut een seizoen lang zijn afgifte blijft behouden ook al is er redelijk wat ijzer in het water aanwezig.